• margreetdonker

Hoe angst de kans op ziekte vergroot (en wat je er tegen kunt doen)

We weten het allemaal: het zijn vreemde en spannende tijden. Het Coronavirus heeft ons land economisch en sociaal plat gelegd. Elke avond wordt op het journaal bekend gemaakt hoeveel nieuwe ziektegevallen erbij zijn gekomen, hoeveel mensen zijn gestorven en hoe nijpend de IC capaciteit nog steeds is. Tijdens reclametijd worden veelal stemmige spotjes getoond om je vooral thuis te laten blijven. Pas op jongens, we zijn er nog lang niet. Er wordt enorm ingezet op angst.


En dat terwijl angst juist een emotie is die tegen je gezondheid kan werken, omdat langdurige angst zorgt voor langdurige stress. En langdurige stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Hoe?


Kort door de bocht gezegd heeft je lichaam (onder andere) 2 zenuwstelsels: het autonome en het somatische. Het somatische zenuwstelsel reguleert je waarnemingen (zicht, geur etc), de verwerking van je waarnemingen en je bewuste bewegingen, zoals het optillen van je pink. Jij bepaald dit voor een groot gedeelte zelf. Het autonome zenuwstelsel reguleert onbewuste functies zoals de werking van je organen, je ademhaling en je hartslag. Dit doe je niet bewust, je bepaald dit niet zelf.


Het autonome zenuwstelsel bestaat ook nog eens uit 2 stelsels: het parasympatische en het sympatische stelsel. Het parasympatische stelsel zorgt voor rust en herstel. Het bevordert je spijsvertering en je vermogen om voedingstoffen naar de rest van je lichaam te transporteren. Je nieren gaan harder werken en je hartslag en je ademhaling gaan omlaag. Het sympatische stelsel zet aan tot actie. En bij gevaar tot de fight or flight reactie. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling gaat sneller en er komt een fijne stoot adrenaline vrij die zorgt dat je meteen in actie kunt komen.


Als je sympatisch systeem flink in actie komt, wordt je parasympatische stelsel min of meer lam gelegd. Want als je oog in oog met een leeuw staat, heeft je lichaam geen tijd voor zaken als vertering van die boterham van zonet. Maar ook je helend vermogen wordt lam gelegd. Er is even geen tijd voor dat virus dat je ook plaagt. Ik bedoel, halló, levensbedreigende lééúw, versus een verkoudheid.


En dat is het. Er is even geen tijd voor. Maar als je langdurig stress ervaart door angst, voor – in dit geval – een ziekte, is er al die tijd ook geen optimaal helend vermogen en wordt je immuunsysteem ondermijnt. Virussen en bacteriën hebben juist meer kans om je ziek te maken.


Dus angstig binnen zitten, krampachtig andere mensen uit de weg gaan en hopen dat je alsjeblieft niet ziek wordt, kan ervoor zorgen dat je juist ziek wordt.


Maar nou is er iets grappigs aan de hand met het autonome zenuwstelsel: op 2 functies heb je wel degelijk invloed. Je ademhaling en daarmee je hartslag.


En je kunt je parasympatisch systeem sturen. Als je iets heel fijns mee maakt, of de onvoorwaardelijke liefde voelt van je kind of huisdier, gaat je parasympatisch systeem aan, en voedt je dus je helend vermogen. En het mooie is, je lichaam reageert net zo intens als op het moment dat je het mee maakt dan wanneer je eraan terug denkt.

Dus pak elke dag een vijftal minuten van rust. Ga op een fijne, rustige plek zitten en sluit je ogen. Adem 5 tot 6 tellen in, en adem 5 tot 6 tellen uit. Maak er een vloeiende beweging van. Vertel jezelf dat je op een veilige plek bent. En denk aan je slapende kind, je lieve huisdier, de knuffels van je moeder toen je kind was. Mits er niks heftigs gebeurd, is je immuunsysteem hierna een aantal uren flink aan het werk.