• margreetdonker

Onmisbaar, juist nu: Tryptofaan.


Tryptofaan is een essentieel aminozuur.

Dat betekend dat het essentieel is voor het menselijk leven, maar dat we het zelf niet aan kunnen maken.

En dus zullen we het zelf moeten eten.


En tryptofaan is ook echt essentieel. Het is namelijk een bouwsteen van de neurotransmitter serotonine. En serotonine is je happy stofje! Heb je er een tekort aan, dan wordt je somber en tobberig. Je kunt er zelfs depressief van worden. 

Tryptofaan is ook een bouwsteen van melatonine. En dat is je slaap stofje.Heb je een tekort aan melatonine, dan lig je 's nachts in je bed met open ogen in je bed te draaien. Melatonine is dus een essentieel onderdeel van je biologische klok.

Tenslotte is tryptofaan nodig voor je vitamine B3 gehalte. Vitamine B3 is super belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, het is nodig voor een goede hormoonhuishouding, en voor een energiek gevoel.

Gelukkig zit tryptofaan in een heleboel soorten voeding. Kun je slecht in slaap komen? Dan kan het helpen wat yoghurt met een beetje pure chocolade en een halve banaan te eten voor het slapen gaan. Heb je een beetje last van de blues? Neem dan 's ochtends yoghurt met een flinke lepel zonnebloem- en pompoenpitten. 

En eet eens per week linzen! Linzen zijn niet alleen een bron van tryptofaan, maar ook een natuurlijke prebiotica en daarmee een weldaad voor je darmen. En wist je dat serotonine in je darmen wordt aangemaakt? Juist. Linzen eten dus.


De wereld is momenteel onzeker, en niet altijd even liefdevol naar elkaar. Daar kun je best  een beetje somber van worden. 

Daarom bij deze een recept waar je onherroepelijk BLIJ van wordt:

CHOCOLADEMUFFINS!


Dit heb je nodig:

80 gram fijne havermout

50 gram amandelmeel

3 rijpe bananan, bruin gespikkeld

35 gram pure chocolade, grof gehakt

3 eieren

2 theelepels bakpoeder

2 eetlepels rauwe cacaopoeder

snufje zout

1 theelepel kaneel

Een blender, of keukenmachine

muffinbakvorm

Cupcakevormpjes

(Wil je vegan? voeg dan 3 flinke eetlepels ongezoete appelmoes toe.)


Verwarm een oven voor op 180 graden.

- Doe alle ingrediënten, behalve de gehakte pure chocolade, in de blender  of keukenmachine en mix tot een egaal beslag.

- Verdeel het beslag over 6 of 8 vormpjes

- Verdeel de gehakte pure chocolade over de muffins. Duw het er maar een beetje in.

- Bak in 35 minuten gaar. Als je er een satehprikker in duwt, en deze komt er droog uit, dan is de muffin gaar.


Smakelijk!
Tot slot nog een positieve affirmatie, om stevig en rustig in je schoenen te staan. 

Als je namelijk positieve zinnen in je hoofd herhaald in de tegenwoordige tijd, geef je je onderbewustzijn steeds een bevestiging. Na een tijdje gaat je

onderbewustzijn dit als waar aannemen. Je gevoelsleven zal zich dan gaan aanpassen aan die nieuwe waarheid.

Als er in het verleden iets is gebeurd wat jou op een negatieve manier heeft geraakt, dan een affirmatie aanvoelen als een leugen. Je ondervind wat weerstand. Maar toch kun je, door door te zetten, vastgeroeste ideeën laten verdwijnen, en je een positief en vrolijk mens voelen. En dan wordt je vanzelf een positief en vrolijk mens. Probeer maar eens.

"Ik mag zijn wie ik ben."