• margreetdonker

Ontslakuari
Dry january Oftewel: droge januari. Dit is in Engeland al enkele jaren een begrip. Na alle feestelijkheden en overdaad van de maand december, is januari een maand van bezinning. De dry staat voor geen alcohol.


Nederland is er in 2020 ook mee begonnen. Hier noemen we het 'IkPas'. Verschillende nieuwsbronnen (radio, televisie, internet), weten te vertellen dat je na een maand geen alcohol een betere concentratie hebt, en meer energie.


Dat is natuurlijk geen verassing. Je lever raakt gauw overbelast door het drinken van alcohol. Maar vergis je niet: een overdaad aan voorverpakte, suikerrijke voeding, zorgt daar ook voor. Dus na alle kerstkransjes, kerstbrood, chocolaatjes, puddingen, toetjes, rollades en paté, kan jouw lever wel een vakantie gebruiken.


Kies daarom voor ONTSLAKUARI! Hoe?Eet basisch

Je lichaam heeft verschillende zuurtegraden. Zo is je maag erg zuur, en zijn de sappen in je alvleesklier enorm basisch. Maar over het algemeen is je lichaam meer basisch dan zuur.

Vlees, vis, tarwe, zuivel, conserveringsmiddelen en suikers zijn allemaal verzurende voedingsmiddelen. En dus is je lever er maar druk mee om ze minder zuur te maken. Op het moment dat je ervoor kiest dit een maand te laten staan, geef jij je lever dus de tijd om te ontgiften.

Dit kun je simpel doen door 's ochtends je boterham te laten staan en een pudding van chiazaad en fruit te nemen, 's middags een zuurdesem speltboterham met gegrilde groentes te eten en 's avonds voor een stamppot van zoete aardappel, kool en paddenstoelen te kiezen.


Klinkt ingewikkeld? Misschien wel een beetje. Maar onthoudt dat alle groentes en fruit goed zijn, en probeer die zoveel mogelijk in je maaltijden te verwerken. Een maandje veganistisch eten is dus een prima begin.Drink thee Als je aan het ontgiften bent, komen er gifstoffen vrij, die afgevoerd moeten worden. De nieren kunnen dit uitstekend regelen! Drink dus veel water. Daarbij zijn er een aantal kruiden de afvoer van de gifstoffen bevorderen. Brandnetel is hier een goed voorbeeld van. Doe 2 theelepels gedroogde brandnetel in een thee-ei. Breng 125 ml water aan de kook. Wacht een minuut of 5, en schenk het daarna bij de brandnetel. Laat 5 minuutjes trekken. 3 kopjes per dag is voldoende.


Groene thee is ook een goede keuze. Daarbij is het een sterke antioxidant, dus een flinke boost voor je immuunsysteem. Let wel op welke je gebruikt. Groene thee met een smaakje uit de supermarkt bevat vaak suiker of E-nummers. Hou je ook bij de groene thee aan 3 kopjes per dag. Het bevat namelijk theïne, wat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink je dus teveel, dan kun je last krijgen van een gejaagd gevoel, trillende handen en hartkloppingen.Vragen, opmerkingen of andere zaken?

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
Logo BATC (1).jpg

Emmaplein 2

8933 BS Leeuwarden

BTW-nummer : NL003101154B79

KVK : 76536181

AGB code Optimalis: 90067056

AGB code M.J.L. Donker: 90107997

BATC beroepsvereniging: BR-03036

Klacht en tuchtrechtnummer: KB 2003.2627

Iban: NL33TRIO0788863002

© 2019 door Margreet Donker

Met trots gemaakt door Imholz Media

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
En ontvang elke maand een handige tip of trick!