• margreetdonker

Supplementen voor de blues

Momenteel krijg ik vaak de vraag of ik nog een tip of trick heb met betrekking tot somberheid en stress. De donkere dagen zijn weer begonnen, en de toekomst is momenteel nogal onzeker. Sterker nog, mensen zijn hun vanzelfsprekendheid, hun vrijheid en soms ook hun inkomen voor een groot deel kwijt.

Dat je daardoor gaat piekeren en somberen is best logisch.

Dat je daardoor minder goed gaat functioneren is zonde.

Daarom bespreek ik hierbij graag 2 supplementen die prima geschikt zijn om tijdelijk in te zetten bij de blues. 

(Vergeet daarbij niet gezond te eten en dagelijks te bewegen - al is het maar een wandeling of een kwartiertje flink dansen op luide muziek. Mochten de klachten te verlammend zijn of te lang duren, neem dan contact op met de huisarts.)

#1: Saffraan Ook wel het rode goud genoemd. Het is het duurste specerij ter wereld, onder andere omdat het handmatig moet worden geplukt. Saffraan is namelijk een deel van de stamper van een bloem. Vanuit de oudheid maakten de Perzen al gebruik van de geneeskrachtige werking van dit kruid. Tegenwoordig zijn er goede supplementen te verkrijgen met saffraan extract, met hoge concentraties werkzame stoffen, die betaalbaar zijn. Deze werkzame stoffen hebben een sterke antidepressieve werking, doordat het oxidatieve stress verlaagd, het de stressrespons reguleert, de heropname van dopamine remt, en de rustgevende GABA transmissie stimuleert.  In andere woorden: je stresslevel gaat omlaag, je voelt je er rustiger van, en je gaat er minder van piekeren en malen.


Dosis: 30 mg per dag. Saffraan heeft ook invloed op de bloeddruk, de eetlust, luchtwegen, bloedvaten en PMS. In veruit de meeste gevallen is dit een goede invloed, en zal het je lichaam ten goede komen. Bij het gebruik van bloeddrukverlagers, kan het de bloeddruk nog wat verder verlagen. Vraag dan een orthomoleculair arts of therapeut naar de mogelijkheden. Verder heeft het een interactie met antistollingsmiddelen, antidepressiva, antipsychotica en benzodiazepines. Gebruik wordt dan afgeraden.

#2: Ashwagandha Ook wel het koninklijk kruid genoemd. Het wordt al meer dan 4000 jaar in siropen, zalven en poeders gebruikt.  De werkzame stoffen in deze wortel hebben een stress- en angstverminderende werking.

Het reguleert het stresssysteem, doordat het de verlaging van serotonine bij stress, en de verhoging van cortisol bij stress tegengaat. Oftewel: je happystoffen gaan niet omlaag, en je stressstoffen gaan niet omhoog. Dit geldt bij acute stress, maar ook bij chronische stress.  Zo is het dus goed in te zetten bij stress gerelateerde somberheid. Daarbij helpt het ook nog eens bij het inslapen en het doorslapen. 

Dosis: 300 - 600 mg per dag.

Ashwagandha heeft ook invloed op je herstel na ziekte, PMS, overgangsklachten, spierzwakte, bloedvaten, bloeddruk, ontstekingsziekten zoals reuma en jicht, schildklier en maag- en darmklachten. In veruit de meeste gevallen is dit een goede invloed en zal het je lichaam ten goede komen.  Bij het gebruik van bloeddrukverlagers, kan het de bloeddruk nog wat verder verlagen. Ook kan het de bloedsuikerspiegel verlagen, waar diabetici zich van bewust moeten zijn. Vraag dan een orthomoleculair arts of therapeut naar de mogelijkheden. Verder heeft het een interactie met kankerbehandelingen, antidepressiva, antipsychotica en benzodiazepines. Het stimuleert de schildklier, dus let op bij hyperthyreoïdie. Gebruik wordt dan afgeraden.Bronnen:

Stichting orthokennis