• margreetdonker

Voedingssupplementen: welke moet je nou kiezen?


Je hebt besloten dat je naast je gezonde levensstijl graag nog extra goed voor jezelf wilt zorgen door het bij nemen van een voedingssupplement. Goede keus! Dus vol goede moed ga je op zoek naar het juiste product. En daar wordt het vaak voor veel mensen lastig. Want, loop een willekeurige drogist binnen en je kunt zo kiezen uit 5 verschillende merken. En op het internet is het al helemaal niet te doen, zoveel verschillende potjes. En de ene is aanmerkelijk duurder dan de andere. Dus is het eigenlijk een hele logische vraag: welke moet ik nu kiezen?


Om hier een kort antwoord op te geven is nog niet zo simpel. Maar het volgende voorbeeld kan wellicht helderheid bieden:


In deze roerige tijden met de Coronacrisis is het verstandig om (onder andere) 3 keer daags 1000 mg vitamine C te nemen. En ook hier: de keuze is reuze. Om inzichtelijk te maken wat nou het verschil is, staan hieronder 3 uiteenlopende fabrikanten.


Merk 1: vaak gekozen door professionals

Prijs: € 17,95 voor 100 stuks.

Werkzame stof: 1000 mg ascorbinezuur (oftewel Vitamine C), 100 mg bioflavonoiden (voor een betere opname), 50 mg rozenbottelpoeder (sterke antioxidant).

Verder: vulstoffen: 1, antiklontermiddelen: 2 (silicium en magnesium), glansmiddel: 1.

Bevat geen gluten, soja, lasctose, GMO (genetisch gemodificeerde organisme), conserveringsmiddelen, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Geschikt voor veganisten.

Kosten per dag: 54 cent.


Merk 2: eigen merk van een zeer bekende winkelketen

Prijs: € 15,79 voor 500 stuks

Werkzame stof: 1000 mg L-ascorbinezuur (de natuurlijke vorm van Vitamine C), 15 mg bioflavonoiden (voor een betere opname), 10 mg rozenbottel (sterke antioxidant).

Verder: vulstoffen: 2, antiklontermiddelen: 4, glansmiddelen: 4.

Plus geharde raapzaadolie.

Geschikt voor veganisten, mensen met een lactose intolerantie, coeliakie of prikkelbaar darmsyndroom? Onbekend.

Kosten per dag: 9 cent.


Merk 3: een merk met een zeer aantrekkelijk prijskaartje

Prijs: € 8,59 voor 400 stuks

Werkzame stof: 70 mg L-ascorbinezuur (de natuurlijke vorm van Vitamine C)

Verder: Vulstoffen: 2 (allebei suiker), antiklontermiddelen: 2 (silicium en magnesium), glansmiddel: onbekend.

Maar: er is nog een keer een suiker toegevoegd, plus 3 aromamiddelen en een kleurstof.

Geschikt voor veganisten, mensen met een lactose intolerantie, coeliakie of prikkelbaar darmsyndroom? Onbekend.

Kosten per dag: uiteindelijk 90 cent. Plus het ongemak dat je 3 keer per dag 14 pillen zult moeten slikken om op de juiste dosering te komen. Dat zijn er 42 per dag.


De reden waarom de professionals voor merk 1 kiezen wordt goed duidelijk in dit voorbeeld. Alles wat je in je mond stopt en vervolgens je spijsvertering binnenkomt moet verwerkt worden door je lichaam. Hierbij moeten je maag en darmen natuurlijk aan het werk, maar ook je lever, je nieren, je bloedcirculatie, al je celmembranen en ga zo maar door. Door te kiezen voor een zo’n puur mogelijk product belast je je lichaam minimaal, en dit draagt bij tot een betere gezondheid. Ook weet je zeker dat wanneer je last hebt van een voedsel intolerantie, je dit supplement veilig kunt slikken.


Merk 2 is voor een gemiddeld product best oké wat betreft werkzame stoffen. Er zijn echter wel meer hulpstoffen aan het product toegevoegd waarvan de benamingen zo ingewikkeld zijn dat waarschijnlijk alleen de fabrikant weet wat het nou eigenlijk is. Je lichaam zal het dan ook niet herkennen als het in je spijsvertering terecht komt en het zal je lichaam belasten om het te verwerken. Ook weet je niet of je het veilig in kan nemen bij geloofsovertuigingen (zit er varken in? Of uberhaupt iets van een dier?) of voedsel intoleranties. Het kost je dan wel 45 cent minder per dag, maar op de langere termijn kost het je lichaam veel belasting en energie.


Merk 3 spreekt voor zich.


Mocht je dus besloten hebben een voedingssupplement te gaan nemen, ga dan naar een specialistische gezondheidswinkel met pure supplementen. Daar is personeel aanwezig die je de verschillen in producten kan vertellen, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken. Naast verschillen in doseringen en vulstoffen zijn er namelijk nog meer keuzes te maken. Zo zijn er supplementen met natuurlijke werkzame stoffen, en supplementen met synthetische werkzame stoffen. Je zou zeggen dat natuurlijke supplementen beter voor je lichaam zijn, maar soms is de opneembaarheid van de synthetische vele malen hoger. Daarbij zijn er supplementen die al geactiveerde werkzame stoffen bevatten, en er zijn supplementen die werkzame stoffen bevatten die jouw lichaam zelf nog moet activeren. Er zijn pillen, poeders, drankjes, sprays en vetbolletjes.


Resumé: laat je goed informeren en laat je helpen bij je keuze. Kom je er nog steeds niet uit? Natuurlijk mag je mij altijd om advies vragen middels optimalis@margreetdonker.com. Wil je graag weten of en welke soort supplementen voor jou geschikt zouden kunnen zijn? Maak dan een afspraak op www.margreetdonker.com.

Bronnen:

www.accense.nl

www.oneworld.nl

www.mvo.nl

www.vitals.nl

www.kruitvat.nl