Margreet Donker: dé therapeut in Leeuwarden

Veelgestelde vragen:

Is orthomoleculaire therapie ook geschikt voor kinderen?

Ja, het is zeker geschikt voor kinderen. Er zijn speciale supplementen voor kinderen te verkrijgen. Ook zal het voedingsadvies aan hun leeftijd worden aangepast. Zij zijn in de groei en hebben andere behoeftes dan volwassenen en ouderen. 

Is orthomoleculaire therapie ook geschikt voor senioren?

Ja, orthomoleculaire therapie is geschikt voor alle leeftijden. Voor senioren zal het voedingsadvies vaak aan hun leeftijd worden aangepast. Zij slikken vaak meerdere geneesmiddelen en hebben hierdoor andere behoeftes. 

Ik volg een (medisch) dieet, kan ik dan toch voedingsadvies krijgen?

Ja, je kunt toch een gedegen voedingsadvies krijgen om zo optimaal mogelijk te functioneren. Het kan wel zo zijn dat er een therapie voor onbepaalde tijd moet worden ingezet omdat het dieet voor tekorten zorgt.

Ik heb met name psychische klachten, is orthomoleculaire therapie daar ook geschikt voor?

Ja, ook bij psychische klachten is orthomoleculaire therapie zeer geschikt. Door middel van voedingsadvies en mogelijk supplementen wordt de aanmaak en transmissie van hormonen geoptimaliseerd.  Ook kunnen er ondersteunende kruiden worden geadviseerd om op kortere termijn een betere stemming te verkrijgen. Met interacties met antidepressiva, anti psychotica en benzodiazepinen wordt rekening gehouden. 

Ik slik veel geneesmiddelen. Is orthomoleculaire therapie dan geschikt voor mij?

Orthomoleculaire therapie zeker geschikt. Het kan zo zijn dat je door geneesmiddelen tekorten opbouwt. Door een gezond voedingspatroon, gezonde beweging en eventueel het inzetten van supplementen wordt per persoon naar een zo optimaal vitaal resultaat gezocht. Daarbij gaan we op zoek naar de bron van de oorspronkelijke klachten.

Ik mis een orgaan en/of ik heb een aangeboren afwijking. Is orthomoleculaire therapie dan geschikt voor mij?

Het gemis van een orgaan, of een aangeboren afwijking kan nooit ongedaan gemaakt worden. Echter, als dit ervoor zorgt dat er een tekort ontstaat aan voedingsstoffen, en/of hieraan gekoppelde medicatie zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen, is orthomoleculaire therapie zeker geschikt. Door middel van een gezond voedingspatroon en de inzet van supplementen wordt per persoon naar een zo optimaal vitaal resultaat gezocht.

Heb ik een bloed- of ontlastingsonderzoek nodig?

Nee, een bloed- of ontlastingsonderzoek is niet perse nodig. Mocht er onlangs een onderzoek hebben plaatsgevonden, dan is het wel raadzaam een uitdraai van de resultaten op te vragen bij de huisarts of specialist en mee te nemen naar het consult.

Aan de hand van de intake en het ziekteverloop is meestal wel duidelijk hoe we het voedingspatroon aan kunnen passen en wat voor supplementen er ingezet kunnen worden.

Bij een complex ziektebeeld kan ik echter toch vragen om een onderzoek te ondergaan. Een bloedonderzoek naar de meest gangbare metingen kan door de huisarts worden gedaan. 

Bij een uitgebreider bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, urineonderzoek of andersoortig weefselonderzoek verwijs ik door naar Pro Health. Het onderzoek wordt meestal niet vergoed. Voor verdere informatie en tarieven, zie prohealth.nl.

Als je dit niet ziet zitten mag je natuurlijk weigeren.

Worden de supplementen vergoed?

Nee, de supplementen worden niet vergoed.

Worden de consulten vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar en vraag of het de BATC vergoedt.

Wanneer ga ik resultaat merken?

Het aanpassen van een voedingspatroon neemt tijd. Het aanpassen van je lichaam ook. Sterker nog, je kunt de eerste week best last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en somberheid. Dit gaat weer over. 

Het innemen van een supplement zorgt ervoor dat tekorten worden aangevuld, en je  cellen weer beter gaan functioneren. Dit is niet met 1 pil klaar. Over het algemeen neemt het 1 tot 3 maanden tijd om resultaat te boeken.

Optimalis_website - 31 van 64.jpeg