Een  maand ontgiften moeilijk?

06-01-2021

Een maandje ontgiften is echt een weldaad voor je lijf. Je geeft je lever even een time-out. 

Je zult zien dat je meer energie krijgt, je beter kan concentreren, en dat die oneffenheden, bultjes en puistjes op je huid ook rustiger worden. 

Maar, dan moet je toch zo'n dure sapkuur voor doen?

Dat kun je doen ja, maar het kan ook een stuk eenvoudiger.

Eet basisch

Je lichaam heeft verschillende zuurtegraden. Zo is je maag erg zuur, en zijn de sappen in je alvleesklier enorm basisch. Maar over het algemeen is je lichaam meer basisch dan zuur.

Vlees, vis, tarwe, zuivel, conserveringsmiddelen en suikers zijn allemaal verzurende voedingsmiddelen. En dus is je lever er maar druk mee om ze minder zuur te maken. Op het moment dat je ervoor kiest dit een maand te laten staan, geef jij je lever dus de tijd om te ontgiften.

Dit kun je simpel doen door 's ochtends je boterham te laten staan en een pudding van chiazaad, rijstmelk en fruit te nemen, 's middags een zuurdesem speltboterham met gegrilde groentes te eten en 's avonds voor een stamppot van zoete aardappel, kool en paddenstoelen te kiezen

Klinkt ingewikkeld? Misschien wel een beetje. Maar onthoudt dat alle groentes en fruit goed zijn, en probeer die zoveel mogelijk in je maaltijden te verwerken. Een maandje veganistisch eten is dus een prima begin.

Drink thee

Als je aan het ontgiften bent, komen er gifstoffen vrij, die afgevoerd moeten worden. De nieren kunnen dit uitstekend regelen! Drink dus veel water. Daarbij zijn er een aantal kruiden de afvoer van de gifstoffen bevorderen. Brandnetel is hier een goed voorbeeld van. Doe 2 theelepels gedroogde brandnetel in een thee-ei. Breng 125 ml water aan de kook. Wacht een minuut of 5, en schenk het daarna bij de brandnetel. Laat 5 minuutjes trekken. 3 kopjes per dag is voldoende.

Groene thee is ook een goede keuze. Daarbij is het een sterke antioxidant, dus een flinke boost voor je immuunsysteem. Let wel op welke je gebruikt. Groene thee met een smaakje uit de supermarkt bevat vaak suiker of E-nummers.

Hou je ook bij de groene thee aan 3 kopjes per dag. Het bevat namelijk theïne, wat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink je dus teveel, dan kun je last krijgen van een gejaagd gevoel, trillende handen en hartkloppingen.

Verwen jezelf met een dagje sauna.

Naast je nieren, is ook je huid in staat om afvalstoffen af te voeren. Trakteer jezelf dus meteen op een dagje sauna! Kom je ook nog eens heerlijk tot rust.

Geen sauna in de buurt? Dan kun je ook een flink warm bad nemen. Let wel goed op jezelf, want je kunt in het bad niet afkoelen door te zweten, dus daar kun je naar van worden. Badder dus niet te heet, en zweet even flink na. 

Chagrijnig

Als je gaat ontgiften, lukt het je lever niet om alles meteen te verwerken en af te voeren. Daarom kun je je een paar dagen chagrijnig voelen, hoofdpijn hebben, of jeuk krijgen. 

Maar, dit gaat weer over! En dan krijg je er bakken energie voor terug.