Orthomoleculaire therapie


Orthomoleculaire therapie begint altijd bij een gezond voedingspatroon.

Ortho = goed, juist. Moleculair = op molecuul, celniveau

Oftewel: er wordt op celniveau gekeken naar hoe jouw lichaam functioneert. Alle cellen in jouw lichaam hebben namelijk een constante toevoer van bouwstoffen en hulpstoffen nodig. Door deze stoffen kunnen jouw cellen er simpelweg optimaal zijn, energie aanmaken, en communiceren met andere cellen en organen. 

Deze onderlinge communicatie heeft zo weer zijn eigen bouw- en hulpstoffen nodig. Deze benodigde stoffen haalt je lichaam uit voeding en uit zonlicht. 

Lage weerstand door tekorten

Door omstandigheden kunnen er nijpende tekorten ontstaan in de nodige bouw- en hulpstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan langdurige stress, zwangerschap, maar ook door een onbedoeld slecht voedingspatroon. Dan doen jouw cellen hun uiterste best, maar het lukt ze niet meer om optimaal te functioneren. Hierdoor word je moe en gaat je weerstand omlaag. Maar je kunt ook diabetes of hart- en vaatziektes ontwikkelen. Of auto-immuunziektes, zoals eczeem, reuma en de ziekte van Crohn.

Tijdelijke suppletie

Op het moment dat er een dermate tekort aan bepaalde bouw- en hulpstoffen is, is het lastig deze geheel aan te vullen met voeding. Er wordt dan overgegaan op suppletie met voedingssupplementen. In veel gevallen is dit tijdelijk, totdat jouw lichaam het weer volledig uit voeding kan halen.

Het belang van gezonde darmen

Om de benodigde bouw- en hulpstoffen uit een gezond voedingspatroon te kunnen halen, is het van essentieel belang dat jouw darmen gezond zijn. 

Onze darmen worden echter niet blij van ons westerse voedingspatroon. Daarbij kampen veel mensen met een voedselintolerantie, zonder zich daar bewust van te zijn. Wanneer je darmen eenmaal in disbalans zijn geraakt, zijn ze vaak niet meer in staat om voedingstoffen goed op te nemen.

Bouw aan een gezonde toekomst

Het herstellen van een gezond darm-microbioom is erg belangrijk. Wanneer je kiest voor deze aanpak, ga je aan de slag met de oorzaak van je klachten. 

Door een zeer uitgebreide anamnese, bespreken we samen jouw medische historie, levensstijl, voedingspatroon en natuurlijk je hulpvraag. Hierdoor krijg ik een volledig beeld van jou, zodat ik goed aan kan wijzen waar het in jouw lichaam niet optimaal loopt. 

Je krijgt hierna advies over hoe jij zelf jouw biochemische processen in jouw lichaam weer dermate op de rit kunt krijgen, dat de klachten zullen verminderen. Zo bouw je zelf aan een gezonde en energieke toekomst. Door deze aanpak, ga je aan de slag met de oorzaak van je klachten. En bouw je zelf aan een gezonde en energieke toekomst. 

“Voeding die past bij jouw leven”

De vijf natuurgerichte principes

Energie 

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven. Energie vormt de basis bij de behandelingen van de BATC therapeut. Er kan pas worden gewerkt aan de overige principes; prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn wanneer je energiehuishouding op orde is. 

Zonder energie functioneert het lichaam niet optimaal en kan er geen genezing plaats vinden. Het is een eerste prioriteit om te zorgen dat je over voldoende energie beschikt, dat er een evenwichtig stromen van de energie plaats vindt en dat eventuele blokkades worden opgeheven.

Voeding

Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof. Je dagelijkse voeding is één van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest. 

Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen even goed verdragen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit in gunstige zin veranderen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen, passend bij je constitutie en omstandigheden, tot je neemt en dat in de juiste hoeveelheden.

Prikkeloverdracht

De prikkeloverdracht komt tot stand via je zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel 'de telefoonlijn' van je lichaam. 

Pijnprikkels bijvoorbeeld hebben een functie om bij bepaalde situaties juist en snel te kunnen reageren. De prikkeloverdracht zorgt er ook voor dat bepaalde signalen, bijvoorbeeld over wat je nodig hebt voor herstel, aan het lichaam worden doorgegeven. Een goede prikkeloverdracht is onmisbaar om goed te kunnen functioneren en herstellen.

Geestelijk welzijn 

Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. 

Dit voor het geestelijke maar ook fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel, maar ook om in de toekomt in balans te blijven.

Drainage 

In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. 

Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kunnen voedingsstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.

Maak nu een afspraak!