Het belang van vitamine D

08-03-2021

Maar helaas niet volgens de gezondheidsraad.

Onlangs kwam de Nederlandse gezondheidsraad met een advies voor de regering, met betrekking tot vitamine D en de huidige Corona pandemie.

Hun conclusie was, dat er onvoldoende aanleiding was, om vitamine D te suppleren.

Een gemiste kans, als je kijkt naar (inter)nationale onderzoeken, die in het kader van Corona zijn gedaan. Wat feiten rond vitamine D op een rij:

De grootste leverancier

De grootste leverancier van vitamine D is de zon! Zonlicht op je huid, zorgt ervoor dat je huid een previtamine aanmaakt. Door dit te koppelen aan een eiwit, ontstaat er een actieve vorm van vitamine D. Klaar voor gebruik!

Het is dus belangrijk om te zonnen. Echter, de zonkracht moet sterk genoeg zijn, en je wilt natuurlijk niet verbranden.

De zonkracht is tussen halverwege oktober en halverwege maart niet sterk genoeg. In het zonnetje zitten is dan heerlijk, maar het doet niets aan je vitamine status. Gelukkig kan je lever een hele hoop opslaan. Maar rond februari, maart, is die opslag wel zo'n beetje leeg. Vandaar ook, dat dan veel mensen rond die tijd een vermoeid gevoel hebben, en echt de behoefte voelen zo snel mogelijk de zon op te zoeken.

In het voorjaar, zomer, en vroege najaar, is de zonkracht sterk genoeg. Het advies is dan om tussen 11 en 3 uur, een kwartier tot een half uur in de zon te zitten. Zonder zonnebrand, welteverstaan, want die houdt de aanmaak van vitamine D tegen.

Mensen die gesluierd door het leven gaan, komen al snel vitamine D tekort. Dit geldt ook voor mensen die zich altijd insmeren met factor 15, of hoger. Maar ook oudere mensen hebben snel een tekort. Doordat de huid steeds taaier en leerachtiger wordt, gaat de opname achteruit. In dit geval is het bijnemen van vitamine D essentieel.

Waar is het goed voor?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: waar niet voor? Uiteraard is het essentieel voor gezonde en sterke botten en tanden. Maar het is verder goed voor sterke en soepele spieren, het ondersteunt de stofwisseling en verminderd vetopslag,

het is goed voor je hart, bloedvaten en bloeddruk, het is verzorgend voor je darmen, het is goed voor je zenuwstelsel, hersenfunctie en veerkracht - oftewel een positieve stemming, het is goed voor je ogen, het gaat veroudering tegen, het is verzorgend voor je cellen en weefsel, en als laatste verhoogd het je weerstand tegen infectie, en zorgt het voor een gezond afweersysteem.

Hoe het je afweer ondersteunt

Wanneer je geïnfecteerd raakt met een virus of bacterie, gaat je immuunsysteem meteen aan het werk. Het maakt allerlei verschillende afweercellen aan, citokines genoemd. Deze cellen hebben onder andere vitamine D nodig om zo sterk mogelijk te zijn en goed te functioneren.

Toen bleek dat mensen zo verschrikkelijk ziek werden van Corona, werd er meteen onderzoek gedaan naar hun omstandigheden. Was er een gemene deler in het spel? Al snel bleek dat de mensen die op de IC belandden, allemaal een tekort hadden aan vitamine C en vitamine D.

Wat blijkt uit (inter)nationale onderzoeken?

Mensen die zo verschrikkelijk ziek worden, verkeren in een citokinenstorm. Oftewel, hun afweer gaat zo hard aan de slag, dat lichaamseigen, gezond weefsel, wordt aangetast. Mensen raken daardoor in orgaan falen. Hun afweersysteem functioneert niet goed.

Zoals al gezegd helpt vitamine D bij een gezonde afweer. En langzaam maar zeker werd daar steeds meer onderzoek naar gedaan.

2 Voorbeelden van onderzoeken:

Er is een onderzoek gedaan in een verzorgingstehuis, waarbij een groep bewoners vanaf het begin van de pandemie vitamine D kregen, een groep bewoners kregen vitamine D bij een positieve pcr test, en een groep bewoners kreeg niets. De groepen die vitamine D kregen, knapten sneller op, en hadden mildere klachten.

Bij een ander onderzoek in Spanje, kregen 50 patiënten vitamine D. 26 patiënten kregen dit niet. Van de 50 patiënten met vitamine D, werd er 1 opgenomen op de IC. Niemand stierf. Van de 25 patiënten zonder vitamine D, werden er 13 opgenomen op de IC, en 2 stierven.

En zo zijn er nog legio onderzoeken. Ze zijn nog er klein en staan in de kinderschoenen, maar ze zijn zeer veelbelovend.

Vitamine D is relatief goedkoop, dus waarom niet suppleren?

Verschillende onderzoeksinstellingen en artsen geven inmiddels het dringende advies vitamine D te gaan suppleren.

Engeland gaf mensen in een risicogroep de afgelopen winter GRATIS vitamine D.

En voor de duidelijkheid: suppletie met vitamine D zorgt er dus niet voor dat je geen corona kunt krijgen. Maar het ziekteverloop wordt er milder van.

Neem voor een onderhoudsdosis vanaf halverwege oktober 25 mcg, en vanaf januari tot halverwege april 50 mcg.

Met dank aan Orthokennis, NHS.uk, universiteit Wageningen, Nederlandse gezondheidsraad