Is suiker nu echt zo gevaarlijk? Je brein functioneert er toch immers op?

23-06-2022

Je brein loopt op suiker. En op suiker alleen. Dus is het toch juist goed voor je?

Nou ja, ergens wel. Als je kijkt naar hoe ons lichaam energie aanmaakt, is glucose daar een één component van. Dus als je iets van suikers eet, maakt je lichaam insuline aan, en dat is als poort nodig om de suiker de cel in te krijgen en hop, je krijgt energie. En snel ook. En mocht je wat teveel suiker eten, dan wordt dat in je lichaam omgezet in vet en opgeslagen in je buik en rond je organen. Als er dan een periode komt dat je cellen behoefte hebben aan glucose, dan is daar wonderwel het hormoon glucagon dat het vet in je buik en je organen om kan zetten in suiker. En zo kan er weer energie aan worden gemaakt.

Dus met andere woorden: je hebt niet persé suiker nodig. Uit vet kan immers ook glucose worden gemaakt. Dit proces duurt wat langer, kost ook wat meer energie, maar het levert ook veel meer energie op, dan dat er uit suiker kan worden aangemaakt.

Maar goed, een mooie balans tussen de hoeveelheid suiker en vet is daarin essentieel.

Als je echter kijkt naar wat er in onze supermarkten aan producten wordt verkocht, krijgen we veel te veel suiker binnen. Het zit namelijk in onze crackers, beschuiten, ontbijtgranen, melkproducten, broodbeleg, koekjes, gebakjes, croissantjes, donuts, snoepjes, tussendoortjes, sausjes, kruidenmixen, chips, popcorn, frisdrank, thee, luxe koffies en ga zo maar door.

Naast dat je natuurlijk veel vet op gaat slaan, is het gevaar aanwezig dat je dermate veel insuline aanmaakt om die suikers je cellen in te pushen, dat je cellen er resistent voor worden. Oftewel, je cellen krijgen zo vaak insuline aangeboden dat ze zeggen: bekijk het maar even. En dan blijft er suiker in je bloedbaan rond zweven. Suiker hoort niet in je bloedbaan, en zorgt uiteindelijk voor ontstekingen.

Uiteindelijk kun je er diabetes van ontwikkelen. Maar voordat dat gebeurd zul je merken dat je lustelozer wordt. Ook kun je enorme dips krijgen: dat je het gevoel hebt dat je NU iets moet eten, omdat je anders chagrijnig wordt. Je kunt zelfs last krijgen van wat uitvalsverschijnselen. Dan kun je licht in je hoofd worden, of duizelig. En om je instant beter te voelen, ga je maar snel wat met suiker eten. En hou je het patroon in stand.

Is het beter om dan maar light producten te nemen?

Absoluut niet! Zodra jij iets zoets proeft of ruikt, gaat je lichaam al insuline aanmaken. En op het moment dat er dan niets komt, blijft de insuline in je bloedbaan zweven. Met als gevolg dat je daarna trek kan krijgen in wat zoets, of zo'n heerlijke dip gaat ervaren. Naast dat er steeds meer onderzoeken naar buiten komen dat deze loze suikers kankerverwekkend kunnen zijn.

Nu denk je misschien: maar ik ben niet te zwaar, en ik eet vrij gezond, maar ervaar wel die suikerdips, hoe kan dat dan?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Langdurige stress - en wie heeft daar tegenwoordig geen last van - kan ook zorgen voor insulineresistentie. Maar ook een depressie, of langdurige somberheid, kan dit veroorzaken.

Wat de oorzaak ook mag zijn: in alle gevallen is het goed om de suikers eruit te halen, meer trage suikers te gaan eten - zoals spelt, havermout, boekweit, groenten en fruit, en vooral omega 3 te gaan eten. Vet dus! Ons lichaam is immers prima in staat om daar glucose van te maken.