Natuurlijke rustgevers

03-11-2020

Momenteel krijg ik veelvuldig de vraag of ik misschien een goede oplossing weet voor hoge stresslevels.

Uiteraard reist dan de vraag waaróm de stress zo hoog is. En doe dáár dan wat aan. Maar soms is het gewoon niet zo simpel. Zo werken momenteel veel mensen thuis. Er is vaak niet, soms wel, een werkplek ingericht, waar de kinderen eigenlijk ook geholpen moeten worden met hun schoolwerk en de huisdieren over het toetsenbord lopen. En als de dag er dan op zit, en je op de bank zit uit de rusten, kun je het niet helpen dat je blik steeds naar die laptop gaat. Privé en werk lopen compleet door elkaar heen. De kwaliteit van je werk hangt af van de concentratieboog van je 4 jarige. Zolang de wereld in een Lock-down zit, kun je daar weinig aan veranderen.

Daarom bespreek ik graag 3 kruiden, die wellicht wat verlichting kunnen geven. 

#1: Saffraan

Ook wel het rode goud genoemd. Het is het duurste specerij ter wereld, onder andere omdat het handmatig moet worden geplukt. Saffraan is namelijk een deel van de stamper van een bloem. Vanuit de oudheid maakten de Perzen al gebruik van de geneeskrachtige werking van dit kruid. Tegenwoordig zijn er goede supplementen te verkrijgen met saffraan extract, met hoge concentraties werkzame stoffen, die betaalbaar zijn.

Deze werkzame stoffen hebben een sterke antidepressieve werking, doordat het oxidatieve stress verlaagd, het de stressrespons reguleert, de heropname van dopamine remt, en de rustgevende GABA transmissie stimuleert.

In andere woorden: je stresslevel gaat omlaag, je voelt je er rustiger van, en je gaat er minder van piekeren en malen.

Saffraan heeft ook invloed op de bloeddruk, de eetlust, luchtwegen, bloedvaten en PMS. In veruit de meeste gevallen is dit een goede invloed, en zal het je lichaam ten goede komen.

Bij het gebruik van bloeddrukverlagers, kan het de bloeddruk nog wat verder verlagen. Vraag dan een orthomoleculair arts of therapeut naar de mogelijkheden. Verder heeft het een interactie met antistollingsmiddelen, antidepressiva, antipsychotica en benzodiazepines. Gebruik wordt dan afgeraden.

#2: Ashwagandha

Ook wel het koninklijk kruid genoemd. Het wordt al meer dan 4000 jaar in siropen, zalven en poeders gebruikt.

De werkzame stoffen in deze wortel hebben een stress- en angstverminderende werking.

Het reguleert het stresssysteem, doordat het de verlaging van serotonine bij stress, en de verhoging van cortisol bij stress tegengaat. Oftewel: je happystoffen gaan niet omlaag, en je stressstoffen gaan niet omhoog. Dit geldt bij acute stress, maar ook bij chronische stress.

Zo is het dus goed in te zetten bij stress gerelateerde somberheid. Daarbij helpt het ook nog eens bij het inslapen en het doorslapen.

Ashwagandha heeft ook invloed op je herstel na ziekte, PMS, overgangsklachten, spierzwakte, bloedvaten, bloeddruk, ontstekingsziekten zoals reuma en jicht, schildklier en maag- en darmklachten. In veruit de meeste gevallen is dit een goede invloed en zal het je lichaam ten goede komen.

Bij het gebruik van bloeddrukverlagers, kan het de bloeddruk nog wat verder verlagen. Ook kan het de bloedsuikerspiegel verlagen, waar diabetici zich van bewust moeten zijn. Vraag dan een orthomoleculair arts of therapeut naar de mogelijkheden.

Verder heeft het een interactie met kankerbehandelingen, antidepressiva, antipsychotica en benzodiazepines. Het stimuleert de schildklier, dus let op bij hyperthyreoïdie. Gebruik wordt dan afgeraden.

#: 3 Valeriaan

Ook wel bekend als kattenkruid. In de Griekse oudheid werd het al ingezet als medicinaal kruid. 

De wortel van de plant bevat onder andere GABA. Dit is de belangrijkste rustgevende neurotransmitter in het zenuwstelsel, dat zorgt voor een gevoel van kalmte en rust.

Ook helpt het flink bij het inslapen en doorslapen, zonder dat je de volgende ochtend met een suf gevoel wakker wordt. Het remt angsten, en helpt spieren te ontspannen.

Valeriaan heeft ook invloed op de menopauze, rusteloze benen en reuma. In veruit de meeste gevallen is dit een goede invloed en zal het je lichaam ten goede komen. 

Valeriaan werkt sederend, dus pas op met alcohol. Gebruik het niet vlak voor een operatie, omdat het een interactie heeft met de narcose. Verder heeft het een interactie met antidepressiva, antipsychotica, benzodiazapines, anti-epileptica en haloperidol. Gebruik wordt dan afgeraden.

Het kan prima naast Sint Janskruid, Hop en citroenmelisse worden gebruikt. Wees er wel van bewust, dat ze elkaar versterken.

Met dank aan Stichting Orthokennis.